TOYGA ÇORBASI ( AMASYA )
güz mevsimin de güneşin pırıl pırıl olmasına rağmen
içimizi üşüten yanı da var
seviyorum ben bu mevsimi
yazın bitimi kışın başlangıcna
yağmur eşlik ediyorsa
sıcacık bir çay kahve hele de çorba varsa huzur dinginlik yaşatıyor ruhuma
sabah serinliğin de çay demlerken
ateşe bir çeşit de olsa yemeğimi koymak
mutfak penceresin de küçük saksı bahçemi sulamak
sonbahara rağmen açan minik çiçeklerle söyleyişi yapmak hazzı
bana güne güzel başlamama sebep oluyor
genel de çorba pişiriyorum
ve sevdiklerime o çok mutlu oldukları mutfak masam da çorba ikram ediyorum genel de
bir fincan kahve öncesin de
en çok yöresel çorbaları tercih ediyorum mutfağım da
şifalı
iyileştiren
şefkatin o sarıp sarmalayan duygusunu bir kaşık çorbayla yakalamak
kokusu tadı ile iyi geliyor güçlü kılıyor
önceliğim memleketimin o nefis lezzeti oluyor
toyga çorbası
anne
anneanne çorbası
memleketimin o ışık bakışlı kadınların elinden apayrı lezzetli olan çorbayı
içimde ki kız cocuğu ile kaşıklıyoruz
mutlulukla
bir gün yolunuz düşerse eski amasya evlerinin birinde yeşil ırmak kıyısın da
ferhat'la şirin'in aşk'ı ruhu da size eşlik ederken
o lezzeti tadarken o huzuru dinginliği mutluluğu hissedeceksiniz
malzemeler
bir su bardağı yarma
iki su bardağı haşlanmış nohut
çorba sosu için :
yarım kilo yoğurt
bir adet yumurta
iki yemek kaşığı un
üzerine sos için :
bir kaşık tere yağ
bir kaşık sızma zeytinyağı
bir yemek kaşığı kuru nane
bir çay kaşığı pul biber
yıkayıp süzdüğümüz yarmamızı üzerini iki parmak geçecek şekilde kaynar su ilave ederek
ateşe koyalım bir taşım kaynatarak bir saat bekletelim
daha sonra ateşin altını açarak biraz daha iki bardak kaynar su ilave ederek
yarma özleşene kadar pişirelim
bir kase de yumurta un ve yoğurdumuzu bir tutam tuz ile çırpalım
( tuzunu isteğe göre bu aşama da koyalım )
elimiz de çırparsak sos krema halin de olur çorbamız daha kıvamlı lezzetli olur
sosumuza bir bardak kaynar suyu yedire yedire azar azar ilave ederek sulandıralım
sosumuzu
tenceremiz de kaynayan yarmaya yavaş yavaş ilave edelim
hafif karıştırdığımız çorbamızı 10 dakika kısık ateşte kaynatalım
haşlanmış nohutları da ilave ederek 15 dakika kadar daha kaynadıktan sonra ateşi kapatalım
( çorba kıvamını zevke göre kaynar su ilave ederek ayarlayabiliriz )
kapak hiç kullanmıyoruz
yoğurt soslu çorbalar da kapak kullanırsak kesilme olur
piştikten sonra bile kapağını olabildiğince yarım kapatalım ...
üzerine sos için
tereyağ ve sızma yağımızı köpük olana kadar kızdırıp altını kapatalım
biraz serinleyince nane ve pul biberi atalım
bu şekil de yapılan yağ sosun da nanaenin yeşil rengini koruruz
yağ sosunu üzerine ilave ettiğimiz çorbamız servise hazır oluyor
hep sevgi ile ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder