
ne verirsen çoğalarak aldığın sevgi gibidir toprak
küçücük bir çekirdek
rabbinin ol … emri
ile mucizelerle
dal
meyve
sebze
yada rengarenk çiçek olur
yaradılış nedeni ile toprağı
sevmeyenimiz yoktur
ya balkonlarda mutfak
camlarımızda küçük saksılara sığdırırız toprak hayallerimizi
ya da rabbim bahçe nasip etmiş ise oralarda yaşarız bu muhteşem duyguyu
istanbul da yaşamak başlı başına aşk iken
toprak duygusunu yaşayamıyoruz
oysa küçük hobi bahçeleri yaygın olsa
toplum olarak organik beslenmeyi yakalar çağın
hastalıklarına karşı daha dirençli olabiliriz
yeni nesil yetiştirirken toprak ve doğa sevgisini yaşatarak
öğretebiliriz
daha mutlu bir toplum bir birey olarak yaşamı keyifli hale
getirebilirdik
bu yürek şehrinde
annem babam yıllardır bu hayali memleketimizin
yeşil ırmağın bir kolunun geçtiği küçük bir köyünde
gerçekleştirdiler
ve bizde bu hayalin ucundan tutabiliyoruz kısa molalarda
dalından meyve
sebze toplamanın mutluluğunu
toprağın verdiği o kocaman pozitif enerji ile
doğal beslenmeyle ömrümüze ömür katlanıyor
ve en önemlisi sevgileri
ile ….
o küçük ama benim düş bahçeme kavuştuğumda
köy evimizin mutfağı
rahmetli anneannem
annem ve teyzelerimin
yaptıkları bahçemize ait
fasulye ile
köy yumurtasının o muhteşem kokusu yayılırdı
benim o çocukluğuma dair
o lezzet
o koku
hep mutfağım da olsun isterim hafta sonları
o çok sevdiğim elleri ile
yetiştiren babam
ve dalından koparıp dondurucu için hazırlayan annem
sayesinde
mutfağımda soframda ilk gün
tazeliği ile o lezzeti ve kokuyu yakalayabiliyorum

dalından koparılan fasulyeleri
ayıklayarak ister enine boyuna dilimleyerek
yada sadece enine iki üç parçaya bölerek
bol suyla yıkadıktan
sonra
sulu bir şekilde tencereye koyup
kısık ateşte sararana kadar on dakika kendi suyu ile
pişirerek
( eğer domatesli istiyorsak
bol domates rendesi ile sararana kadar
on dakika domates
suyu ile pişiriyoruz )
buz dolabı poşetlerine porsiyonlarımıza göre paylaştırarak
dondurucuda saklayabiliriz
malzemeler
1 kilo taze fasulye
( körpe çekirdekleri küçük olursa daha lezzetli olur )
2 tane orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
3 kaşık sızma zeytinyağı
3 tane yumurta
( orijinal usulünde 1 yemek kaşığı tereyağı konuluyor )
1 tane kesme şeker
tuz
1 bardak kaybar su
fasulyelerimizi
ayıkladıktan sonra boyuna dilimleyerek enine boyuna göre ikiye üçe bölelim
yıkadıktan sonra bol sulu bir şekilde tencerede on beş dakika kadar sararıp
yumuşayana kadar buharı ile pişirelim

ayrı bir tencerede
minik küp şeklinde doğradığımız kuru soğan ve sarımsakları
üç kaşık sızma yağda pembeleşene kadar
kavuralım kesme şeker
ve
tuzunu taze fasulyemizi ilave edelim
biraz kavrulduktan sonra bir bardak kaynar suyu ilave ederek
on beş dakika kadar daha kısık ateşte pşirdiğimiz fasulyelerin
üzerine
sarısı ayrı beyazı ayrı seviyorsanız çırpmadan
karışık şekilde seviyorsanız çırparak üç tane yumurtayı
kıralım
beş dakika daha pişirdikten sonra karabiber serperek kapağını kapatıp ateşten alalım
yöreye uygun şekilde bir başka usulü de
bir kaşık tereyağında
soğan ve sarımsağı kavurduktan sonra
üç tane yumurtayı kırıp
tuzunu da ilave ederek soğanlarla biraz kavurduktan sonra
buharda pişirdiğimiz fasulyeyi ilave ediyoruz
ve yine aynı şekilde beş dakika daha pişince üzerine karabiber serperek kapağını kapatatıp ateşten alalım
kıyılmış maydanoz ilave ederek servis yapabiliriz
sevgi ile …
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder