KARNIYARIK

eylül
benim aşk sebebim
esen rüzgarı
tam zamanında doğan
ve tam zamanında batan güneşi
esen o ılık ürperten rüzgarı
beyaz sakız sardunyaları
salkım morlu pembeli
küpe çiçekleri
dalında meyveye
durmuş nar'ı
o mora çalan rengi ile
salkım zeytin ağaçları
çınar altında içilen bir fincan kahvesi
denizi
gecesi
en çok pazarı
istediğim her şey vardır bu mevsimde
birde köy pazarıysa
mutluluk budur
patlıcanlar
biberler
domatesler
salatalıklar
her biri kokuları ile doruklarındayken
yemeklerde muhteşem lezzetler yaşatırlar
ve ben patlıcanı en çok eylül de severim
türk mutfağının en karakteristik sebzesi patlıcanın en
lezzetli
eylül ‘e en yakışan yemeği
karnıyarıktır
ne zaman patlıcana değse ellerim küçük boylarını seçer
karnıyarık yaparım
birde yanında
taze nane dereotu
ve
sızma zeytinyağı yağı ile
buz parçalı cacık
pirinç pilavı da varsa o sofrada
birde dostlarla ise
bölüşülen aş
kocaman mutluluktur
malzemeler
6 adet küçük boy patlıcan
250 gr kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 adet sivribiber
4 adet kabukları soyulmuş domates
bir tutam ince kıyılmış maydonoz
yarım çay kaşığı karabiber ve tuz
bir adet kesme şeker
patlıcanları sap kısımlarının sadece uçlarını alarak
saplarından ayırmadan alacalı soyalım
iki yemek kaşığı tuz koyduğumuz bir litre suyun içinde 20
dakika bekletiyoruz
patlıcanlarımız suda beklerken
teflon tavada bir adet kuru soğanımızı ve sarımsağı minik minik küp şeklinde doğrayarak
bir kaşık ayçiçeği ve
bir kaşık sızma zeytinyağı ile bir adet kesme şeker ilave ederek
pembe renk alana
kadar kavuralım
( kesme şeker soğanın o klasik acı tadını alır ve yemeğin
lezzetli olmasına yardım eder )
soğan harcımıza kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edelim
ve daha sonra
bir tatlı kaşığı salçamızı da kattığımız kıyma harcımız pişince altını söndürdükten sonra
küp şeklinde doğradığımız bir adet domatesi
yarım çay kaşığı tuz ve karabiberi
( bu iki malzemenin
aslında yemek içindeki tadı görecelidir bu miktarı biz anne usulü yani
tadına bakarak koyabiliriz )
ve kıyılmış maydanozları ilave ederek tavanın kapağını
kapatıp demlenmeye bırakıyoruz
suda beklettiğimiz patlıcanları bol suyla kurulayıp
biraz kızdırdığımız tavaya bir bardak ayçiçeği yağı ilave
ediyoruz
yağımız kızdığında patlıcanlarımızı pembe turuncu rengini
alana kadar çevirerek kızartalım
yağımızın altı kısık olursa patlıcanlar çok yağ çeker
kızarttığımız patlıcanları süzgeç içinde havlu kağıt
üzerinde beş dakika beklettikten sonra
yine havlu kağıtla fazla yağlarını alarak tepsiye dizelim
önce bıçakla boyuna çizik attığımız patlıcanları çatalla
hafif boşluk oluşturarak
kıymalı harcını koyalım
tepsiye dizdiğimiz patlıcanların üzerine kabuğu soyulmuş bir
adet domatesi küp şeklinde doğrayıp
( eğer domateslerimiz
güzde yaz güneşi almamış domateslerse
yarım kaşık sızma zeytinyağında incecik kıyılmış sarımsakla
iki adet kabuğu soyulmuş küp şeklinde
doğranmış domatesi soteleyip
biraz pişirip sos hazırlayabiliriz )
önceden ısıttığımız 180 dereceli fırında yirmi dakika
pişirelim
fırından çıkarıp ikiye bölünmüş çekirdekleri ayıklanmış
biberleri
ve domates dilimlerini üzerine koyup tekrar fırına verelim
biber ve domateslerin üzeri kızarana kadar bekletelim

sevgi ile ...
Karnıyarıksız bir masal diliyorum sana :)) güzel paylaşımlarımız olsun... Ellerine saglık...
YanıtlaSil