ayva osmanlı mutfağından günümüze gelen
sonbahardan bahara dek uzanan
et yemeklerinde
özellikle ızgara yaparken ızgarada ayrıca dilim halinde kızartıldığında
sebzeyle buluştuğunda
reçeliyle
ve en çok tatlısı ile muhteşem bir lezzet
istanbul ‘da baharda pazarları çok severim
çeşit çeşit otlar mantarlar
ve en çok da çilek kokar bahar pazarları
bir de deniz kokuyorsa o pazar
her şeyi alsam toplasam isterim
böyle bir pazar gezintisinde
ekmek ayvaları ile karşılasınca hemen
aldım birazı ile ayva reçeli
kalanları ile de çok
sevdiğim ayva tatlısını yapmak istedim
4 adet ayva
her ayva için 2 yemek kaşığı şeker + 2 yemek kaşığı şeker
yarım su bardağı su
ayvaları kabuğunu soyup enine ikiye bölüp
iç kısımlarını kaşık yada bıçak yardımı ile oyup
kararmamaları için yarım limon sıkılmış suya koyalım
çekirdeklerini ve soyulmuş kabukları da bu limonlu suya
ilave edelim
çekirdekler ayvanın pembe rengine ve jöleleşmesine yardım
ediyor
soyma işlemi bitince
süzerek kabukları çekirdekleri ile
tencereye aktaralım
ayvaların oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde
kabukların ve çekirdeklerin üzerine yerleştirelim
oyuk kısımlara her ayvaya iki yemek kaşık şeker
ve ayrıca iki yemek kaşığı şeker daha ilave edip
yarım su bardağı suyumuzu koyalım
kaynadığı zaman kısık ateşe alıp
şerbeti reçel kıvamına gelene kadar pişirelim
fazla kaynadığı zaman şerbet koyulaşabilir
her ayvanın
cinsine göre takip etmek gerekiyor
ayvalar yumuşayıp şerbet jöle kıvamına geldiğinde
altını kapatıp
bir gece kabuklar çekirdeklerle bekletelim
bekletme çekirdeklerin ve kabukların jöleleşme
ve renk
vermesine sebep oluyor
ama bazı ayvalar ısrarla rengini vermiyor
kurtarıcı olarak minnacık şerbet boyası katmak gerekiyor
ayvanın tadını değiştirmeden
bu şekilde cam bir kapta buz dolabında saklarken servis
yapabilirsiniz
servis yaparken istenirse
rendelenmiş elmayı bir yemek kaşığı şekerle pişirip
yarım su bardağı kıyılmış ceviz
ve yarım çay kaşığı tarçın ilave ederek iç
hazırlayabilirsiniz
bu içi oyuk yerlere yerleştirip
krem şanti ya da kaymak koyarak kıyılmış file fıstıkla
süsleyebilirsiniz
en yalın hali
en yakışanı
tatlıyı kaymakla ve fıstıkla yemek
ayva ile kaymağın muhteşem lezzetini bir fincan kahve ile
hissetmek
hep sevg i ile ...
hep sevg i ile ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder