yolun başında yılları başladığınız yürekler yıllar sonra
dost diye kattıklarınız oluyor ömrünüze
onları severken
yürekleri kadar yöreleri de sizleri katıyor kendilerine
babamın görevi nedeni ile gezdiğim memleketimin
her yöresine ait lezzetleri ucundan bir şekilde yakalamışken
o yüreklerle o yöreye
ait sofralara daha da ait oluyorsunuz
hayatta en büyük mutluluğun o sofralarda toplanan dostlar
olduğunu
geçen yıllar öğretirmiş
lacivert suların kadını benim güzel dostumla daha önce
birkaç kez tadıyla buluştuğum bu lezzeti
yine o güzel kadının mutfağında yaptık
cemrelerin düştüğü
güzel bir bahar sabahında deniz kokan pazardan sebzelerimizi alarak
başladık
tazecik otlar çıkmış
meyveler sebzeler ayrı bir güzellikteydi
o geceleri
dolunayı misafir eden
yakamozu ile muhteşem bir görsel şölenine şahit olduğumuz
denizin
balığı ile kapça yaptık
yani sebzeli hamsi
bu yemeğin en büyük özelliği daha önceden hazırlanmış kaya
tuzu ile salamura yapılmış hamsi
bu şekilde aylarca hatta yıllarca saklanabiliyor
ve kullanırken
suda bekletilerek tuzundan arındırılıyor
elimizde tuzda hamsi yoksa taze hamsiyle de aynı lezzeti
hemen hemen yakalamak mümkün
ama gerçek
lezzetine yakın olsun istiyorsanız
bir hafta önceden kaya tuzuna basılan hamsiyle de yapabilirsiniz.
bir kase kadar tuzlanmış hamsi
1 adet patates
2 orta boy soğan
1 patlıcan
2-3 biber
1 bağ pazı
1 çay bardağı sıvı yağ
3 kaşık un
1 çay bardağı su
kılçığı alınmış hamsiler ilave edilerek kavurmaya devam ediyoruz
minik minik doğradığımız patates
patlıcan
biber en sonda pazı ilave edilerek soteleyelim.
bir tasın içinde unu su ile karıştırarak karışıma döküp
karıştırarak bir süre pişiriyoruz
kaşığın tersi ile bastırarak güneş gibi yuvarlak şekil vererek
bir tarafı kızarınca düz servis tabak yardımı ile çevirerek öbür yüzü de kızartılır
karadeniz mutfağının ayrı lezzeti mısır ekmeği
kapça ‘nın yanında olmazsa olmazlardan
bir yandan kapça pişerken mısır ekmeğimizde çoktan fırına verilmişti
3 su bardağı mısır unu
yarımdan biraz fazla çay bardağı sıvı yağ
tuz
ılık su ( hamuru kek hamuru kıvamına getirecek kadar )
mısır
unu ve tuz yoğurma kabına koyuyoruz
sıvı yağın birazı ile orta boy tepsi yağlayıp
kalan yağı una ekliyoruz
ılık su (sıcağa yakın) ile oldukça sulu yumuşak kek kıvamında hamur elde ediyoruz
yağlanmış tepsiye dökülüp sıcak fırına veriyoruz üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
sıvı yağın birazı ile orta boy tepsi yağlayıp
kalan yağı una ekliyoruz
ılık su (sıcağa yakın) ile oldukça sulu yumuşak kek kıvamında hamur elde ediyoruz
yağlanmış tepsiye dökülüp sıcak fırına veriyoruz üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder