31 Mart 2013 Pazar

KAPÇA VE MISIR EKMEĞİ (SEBZELİ HAMSİ )






yolun başında yılları başladığınız yürekler yıllar sonra dost diye kattıklarınız oluyor ömrünüze

onları severken

yürekleri kadar yöreleri de sizleri katıyor kendilerine 


babamın görevi nedeni ile gezdiğim memleketimin

her yöresine ait lezzetleri ucundan bir şekilde yakalamışken


o yüreklerle o yöreye  ait sofralara daha da ait oluyorsunuz


hayatta en büyük mutluluğun o sofralarda toplanan dostlar olduğunu

geçen yıllar öğretirmiş 


lacivert suların kadını benim güzel dostumla daha önce birkaç kez tadıyla buluştuğum bu lezzeti

yine o güzel kadının mutfağında yaptık

cemrelerin düştüğü  güzel bir bahar sabahında deniz kokan pazardan sebzelerimizi alarak başladık

tazecik otlar çıkmış

meyveler sebzeler ayrı bir güzellikteydi



o geceleri 
dolunayı misafir eden

yakamozu ile muhteşem bir görsel şölenine şahit olduğumuz denizin

balığı ile kapça yaptık 


yani sebzeli hamsi



bu yemeğin en büyük özelliği daha önceden hazırlanmış kaya tuzu ile salamura yapılmış hamsi

bu şekilde aylarca hatta yıllarca saklanabiliyor

ve kullanırken

suda bekletilerek tuzundan arındırılıyor


elimizde tuzda hamsi yoksa taze hamsiyle de aynı lezzeti hemen hemen yakalamak mümkün 


ama  gerçek lezzetine  yakın olsun istiyorsanız

bir hafta önceden kaya tuzuna basılan hamsiyle de yapabilirsiniz.






                                    


bir kase kadar tuzlanmış hamsi
 1 adet patates

2 orta boy soğan

1 patlıcan

 2-3 biber

1 bağ pazı

1 çay bardağı sıvı yağ

3 kaşık un

1 çay bardağı su

bir çay bardağı sıvı yağ ile ince doğranmış soğanlar kavuruyoruz
kılçığı alınmış hamsiler ilave edilerek kavurmaya devam ediyoruz 




minik minik doğradığımız patates
patlıcan
biber en sonda pazı ilave edilerek soteleyelim.
 
bir tasın içinde unu su ile karıştırarak karışıma döküp
karıştırarak bir süre pişiriyoruz 
 
kaşığın tersi ile bastırarak güneş gibi yuvarlak şekil vererek
bir tarafı kızarınca düz servis tabak yardımı ile çevirerek öbür yüzü de kızartılır

karadeniz mutfağının ayrı lezzeti mısır ekmeği 
kapça ‘nın yanında olmazsa olmazlardan 

bir yandan kapça pişerken mısır ekmeğimizde çoktan fırına verilmişti 


 3 su bardağı mısır unu 

yarımdan biraz fazla çay bardağı sıvı yağ 
tuz
ılık su ( hamuru kek hamuru kıvamına getirecek kadar )





mısır unu ve tuz yoğurma kabına koyuyoruz
sıvı yağın birazı ile orta boy tepsi yağlayıp
kalan yağı una ekliyoruz
ılık su (sıcağa yakın) ile oldukça sulu yumuşak kek kıvamında hamur elde ediyoruz 
yağlanmış tepsiye dökülüp sıcak fırına veriyoruz üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder