14 Mart 2013 Perşembe

KİLİS TAVA



            

                 KİLİS TAVA

      




bir tas çorbadır bazen yakınlaştıran insanları birbirine

bölüşülen ekmek 

yürek gülümsemesinin yayıldığı bir yüzdür

yıllarım memleketimin her bölgesinde yaşayarak geçti

çocukluğum

genç kızlığım



egeye

karadeniz’e

doğuya

güneye ait adet gelenek görenekler kadar yemekleri de farklı olan kültürle

mutfağa değişik lezzetler katılıyor

o topraklarında büyüdüğünüz 
doğunun  
karadenizin yemeklerini  yaşamınız katıp

her tattığınızda 
bu benim çocukluğumun lezzeti derken

egenin zeytinyağı kültürüne gönül vermişken

güneyin o muhteşem lezzetlerinin de tutkunu oluyorsunuz

anadolu mutfağı başlı başına ayrı apayrı bir lezzet kültürü



komşumun yüzünde sıcacık bir gülümsemeyle lavaşa sararak

paylaştığı  bu güneyin gaziantep’in muhteşem lezzetini 

evde de yapabileceğimi öğrenince çok mutlu oldum 

kebaplar çocukluğumu yaşadığım güneyin o güzel şehirlerinde

özel taş fırınlara verilir 
sonrasında tadına doyum olmayan o lezzetler bir saat içinde hazır olurdu

gün batımında fırınlardan yayılan o kokunun yayıldığı mutfağımda

eşi kebap ustası olan güzel ayşe’mle antep yemeklerini yapmak büyük keyif

ve sonrasında 
bir fincan kahveyle koyu sohbet 




yarım kilo döş kıyma

1 adet kuru soğan

1 adet domates

1adet kırmızı Antep biberi

3 adet patates

yarım demet maydanoz

4 adet kırmızı antep biberi ( yoksa yeşil sivri biber )

1 kaşık biber salçası

3 diş sarımsak

1 çay  kaşığı pul biber karabiber tuz









önce rondo da maydanoz kuru soğan sarımsakları kıyıyoruz

ardından bir adet domatesi kabukları ile ilave ettiğimiz malzemeyi

geniş bir kaba alalım

kıymamızı  ve baharatları bir yemek kaşığı biber salçamızı ilave ederek yoğuralım



tepsiye dilimler halinde kestiğimiz patatesleri tuzlayarak dizelim 

( yaz mevsiminin lezzetli patlıcanları ilede yapılabilir bol tuzlu suda bekletip dilimlediğimiz patlıcanlarıda dizebiliriz üzerine 

sadede yapılabilir kilis tava sadece hazırlanan kıymayı tepsiye döşeyerek ama
patates yada patlıcan ayrı bir lezzet veriyor )
   

üzerine hazırladığımız kıymalı karışımı küçük parçalar halinde alarak

patateslerin üzeri kapanacak şekilde  dizelim





üzerine kuru soğan domates ve biber koyarak 45 dakika fırında pişirelim



bu muhteşem lezzet en güzel lavaşla yeniyor






4 yorum:

  1. Benancım, bu ne güzel lezzettir. Ellerinize sağlık.
    Yakında oğlum gelecek bu tatları pek sever, listeye girdi bile...
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sare hanım beni hem mutlu hem de onurlandıran guzel yorumunuz için teşekkür ederim
      gönül listenizde de olabilmek dileği ile ...

      Sil
  2. Ellerine, yüreğine, emeğine sağlık. çok güzel görünüyor...

    YanıtlaSil
  3. Benancım, az daha bekleyip yaz domatesleri ile yapıp izninle yayınlayayım.
    Çok severim mis gibi fırından çıkıp gelince eve dolan iştah açıcı kokusunu.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil