3 Haziran 2015 Çarşamba

ENGİNAR DOLMASI

                                                  


                            ENGİNAR DOLMASI
 











istanbul'da bahar
bizleri
cemreleri
güneşi bile üşütse de
erguvan rengine dönüşerek başladı
her mevsim ayrı güzel pazar tehlarına da geldi bahar
neden bilmiyorum ben hep deniz kokan pazarları seviyorum
güz güneşin de olgunlaşan sebzeler meyveler kadar
yenileyişi
başlangıcın bahar tezgahlarınıda
otlar
sebzeler meyveler
çilek çağla erik bakla enginar düşmüşse tezgalara bahar geldi demektir
hele de
istanbul'un köşe başı şarkıları kadar  hasır sepetlerde ki enginarlar da
şehrin nefes kültürlerinden biri
hatta 2 ve 3 mayıs urla'da harika bir enginar festivalide düzenlenen
en çok ege ve akdeniz mutfağına ait enginar çanağından yapılan yemekler kadar
sevdiklerimle paylaştığım soframda
dış yapraklardan başlayarak  kopararak orta da enginar kalbine ulaşırken
kalbe içşel yolculuğu hissettiren
özellikle sakız enginar yaprakları ile yapılan dolması bahar lezzetlerinden biri

4 adet enginar
( pazarlarda dolmalık enginar olarak yaprakları ile hazırlanıyor
yada bütün olarak dış yaprakları ve yaprakların uç kısımları kesilerek boydan ikiye bölünerek
yada eninden kesilerek limonlu suya atılmış )
1 bardak baldo pirinç
1 adet küçük ince kıyılmış kuru soğan
2 diş ince kıyılmış sarımsak
3 adet ince kıyılmış taze soğan özellikle yeşil kısmı
5 dal maydonoz
5 dal taze nane
5 dal ince kıyılmış dere otu
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
4 yemek kaşığı dolmaılk fıstık
2 yemek kaşığı yeşil şam fıstık içi
2 yemek kaşığı ılık suda bekletilmiş süzülmüş kuş üzümü
baharatları atmadan bize uygun o annelerin meşhur  meleke miktarı kadar tuz
4 adet kesme şeker
yarım çay kaşığı yeni bahar
yarım çay kaşığı kara biber
bir tutam tarçın çay kaşığı ucu ile

enginarlarımızı pazardan yapraklı dolmalık şeklin de hazır bulamadıysak
dış kabuklarını  kabuk uçlarını ve kök kısmından düz keserek bir adet limon suyu sıktığımız
bol suya koyalım bu bize iç kısmını oymada yardım edecek

diğer yanda iki kaşık sızma yağda ince kıyılmış kuru soğanları pembeleşene kadar kavuralım
pirinçleri de ilave ederek pirinçlar parlak renge dönüşene dek soteleyince ateşi kapatalım
sırayla tüm malzemeleri ilave ederek
iç pilavımızı hazırlayalım

suda bekleyen enginarı bira kaşık ve el yardımı ile orta kısmı temizleyelim biraz emek isteyen bir süreç
ama kalbe doğru giderken mor çiçeğe dönüşmek isteyen o minik tüyler
mücize ve dokunuş mutluluğu hissettiriyor
ara ara limonlu suya batırarak o suyun için de yapmak rengini koruyor
hazırlanan
enginarlar tencereye dizerek tuzlayalım tuzu içine çekerek pişmesi için
yaprakların açılmasına
yardım ederek aralara ve ortaya iç pilavımızı koyalım
üzerine iki yemek kaşığı sızma yağ gezdirerek
enginarlarla bire bir gelecek kadar kaynar su ilave ederek
kaynayana kadar  hızlı
pişene kadar kısık ateşte pişirelim

istenirse boydan ikiye bölünerek
saplı bir biçimde de hazırlanabilir
pişmesini yaprağı çektiğinizde elinize gelecek şekil de kontrol edebilirsiniz







 
özellikle yeşil limon dilimleri ile yapılan servisi görsel olarak harika olan enginar dolması
yemesi de başlı başına şölen
yapraklarını sıyırmak
sıyırırken o kıkır kıkır neş'e
bahar hiç eksilmesin kalbinizden

hep sevgi ile
ve en çok aşk 'la ...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder