1 Ekim 2014 Çarşamba
KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
kabak cennet meyvesi derler
özellikle güz mevsiminde güneşi ve toprağı içine çeken kabak çiçekleri
yaprakları ile muhteşem bir tada bürünür
ve toprak güveçte başlı başına apayrı bir lezzet olur
ege bu lezzetin sahibi
köy pazarlarında sabah erkenden toplanan çiçekler
tezgahlar da sarı sarı gülümser
özellikle bozcaada ve cunda'da ara sokaklarda mavi sandalyeli masalar da
nefis zeytin yağı ile ege'de esnaf lokantalarında deniz kokan masalarda peşine düşersiniz
zeytin yağlı menüsünde vaz geçilmez olan bu lezzet
anadoluda da yapılır
ama en güzeli en lezzetlisi yaşar kemal'in bir ada hikayesi dörtlüsünde
" karıncanın su içtiği ... " geçen kabak çiçeği dolmasıdır
bu masal lezzetini
kabağın kendisi
çiçeği ve yaprağı ile toprak tencere de buluşturarak yapıyorum ben
ege'de fıstıklı üzümlü yapılan kabak çiçekleri
yaprak ve kabağı ile olunca anadolu üsülü daha lezzetli oluyor
2 adet kabak
( kabuklarını soymadan çatalla çizerek şekil verdiğimiz kabakları enine ikiye bölerek içini oyalım oyduğumuz kabakları bir tutam tuz ve kara biberle ovarak beklemeye alalım )
12 adet kabak çiçeği
( tazecik kabak çiçeklerinin içindeki turuncu tohumları acı tat vermemesi için ayıkladıktan sonra çanak kısmında ki tırnak şeklinde ki yaprakları kopararak çiçekleri suya oturtuyoruz ki doldurulmak üzere açılsınlar )
20 adet kabak yaprağı
( bol suda yıkadıktan sonra içine bir kaşık zeytinyağı ve bir tutam tuz atarak kaynamış suda bir taşım haşlayarak soğuk sudan geçirip süzmeye bırakalım )
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı bulgur ( köftelik )
minicik kıyılmış 2 adet kuru soğan
2 adet kıyılmış sarımsak bir tutam ince kıyılmış dere otu maydonoz taze nane
1.5 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
1 yemek kaşığı domates salçası
yarım çay kaşığından biraz az pulbiber kimyon karabiber
1 çay kaşığı toz şeker
sos için
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı tere yağ
1 çay kaşığı toz şeker
1 adet büyük domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1.5 yemek kaşığı sızma zeytinyağın da minik küp şeklinde doğradığımız iki adet kuru soğan ve sarımsağımızı pembeleşene kadar kavuralım
istediğimiz kadar tuz ilave ederek yıkadığımız pirinç ve bulguru ekleyerek kavurmaya devam edelim
pirinç ve soğanlar özleşince ateşten alarak
yeşillikleri ilave edelim
ardından baharatlarımızı ekleyerek 15 dakika kadar demlenmeye bırakalım
toprak tenceremize önce kabaklarımızı doldurup dizelim
sonra çiçeklerini örselemeden fazla olmayacak şekilde iç kısmını doldurarak yaprak kısımlarını birbiri üzerine saralım
kabak yapraklarının tüylü kısmı içe gelecek şekilde sararak kabakların yanına dizelim
sosumuzu hazırlamak için ince kıyılmış sarımsaklarımızı bir yemek kaşığı sızma zeytinyağın da soteleyelim minik doğranmış bir adet domatesi ilave edelim
sos pişerken iki kaşık su ile sulandırdığımız bir kaşık salçamızı ekleyerek şekerini de katıp beş dakika kadar pişirelim
kıvama gelen sosa tere yağı ilave edip ateşten alalım
kaynamiş bir bardak suyu sosa ilave ederek güvecimizde ki dolmaların üzerine dökelim
olabildiğince kısık ateşte yirmi beş dakika pişirelim
son beş dakika da üzerine bir tatlı kaşığı sızma zeytinyağı gezdirelim
bu dolmamızın parlak ve daha lezzetli olmasını sağlar
limon taze nane ya da maydanozla servis yapalım
anadolu üsülü yapıldığı için sıcak da yenilebilen dolmamız bekledikçe daha da lezzetli oluyor
bu şahane lezzeti yakalamam da ve yapmam da bana yardımcı olan
sevgili tuz ekmek sare hanıma teşekkür ediyorum
hep sevgi ile ...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder