20 Kasım 2014 Perşembe
Amasya Çöreği
AMASYA ÇÖREĞİ
haşhaş ve cevizle buluşan amasya 'nın yerel lezzetlerinden biridir
amasya çöreği
eski amasya evlerinin odun kokan kuzine sobalarında
yada bahçelerde ki ekmek fırınlarında yapıldığında daha da muhteşem bir tadı ile
bayramların
özel günlerin
sevdiklerin konuk olduğu sofralarda semaver çayına eşlik eder
belli zamanlarda amasya'nın kadınları bir araya gelir
imece üsülü
dibek denilen büyük havanlarda
tavalarda kavrulan haşhaş tohumlarını yankılanan seslerle döverler
bu sesler ya özel bir günün ya bayramın habercisidir
mutfaktan
yayılan mayalı hamurun
kendine has o sıcacık ekmek maya ve haşhaşın kokusu
yaşanmışlıklara
eve yayılan kokusu ile
kalbimin kaldığı o şehire
çocukluğa
anneanne babaanneli o bayram sabahlarına alır götürür beni
malzemeler
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta akı içine sarısı üzerine
20 gr yaş maya
yada bir paket ınsant maya
1 paket krem şanti
2 çay kaşığı tuz
4 çay kaşığı toz şeker
4.5 yada 5 su bardağı un
haşhaşlı sos için
bir su bardağı çekilmiş haşhaş
75 gr margarin
haşhaş ve erimiş margarini birbiri ile karıştırarak hazırlayalım
çekilmiş haşhaş bulamazsak
öğütülmüş haşhaş tozunu teflon tavada kavurup pişirdikten sonra havanda dövebilirsiniz
araya koymak için kıyılmış bir su bardağı ceviz
ılık su süt sıvı yağ yumurta akı tuz şekeri iyice çırparak homojen hale getirelim
ınsant maya ve krem şantiyi ilave ederek
( ben özellikle ınsant maya kullanıyorum toz halinde ilave edilen krem şanti ilebirlikte kullanıldığında
mayalandırmayı hızlandırarak yumuşak ve bir o kadar da gevrek bir hale getiriyor )
azar azar unla birlikte yumuşak bir hamur elde edelim
beklemeden hamuru sekiz parçaya ayıralım
her sekiz parçayı tabak kadar merdane yarıdmı ile açalım
tek parçanın üzerine hazırladığımız haşhaşlı sosumuzdan topak olmamasına dikkat ederek sürüp
ikinci parçayı üzerine koyalım aynı şekilde hem haşhaşlı sos sürüp
bir yandan eşit bir şekilde açarak
dört parçayı üst üste açabildiğimiz 60 70 cm kadar kadar büyütelim
açtığımız ilk dörtlü yufkayı
on altı parçaya bölerek araya kıyılmış ceviz koyarak sigara böreği gibi saralım
diğer dört pazıyıda üst üste koyarak aynı şekilde hazırlayalım
tepsiye dizdiğimiz ruloların üzerine yumurta sarısı sürerek
yaklaşık 30 dakika mayalanmaya bırakalım
daha sonra önceden hafif ısttığımız fırınımız da 25 30 dakika arası üzeri kızarana kadar pişirelim
fırından çıkardığımız rulolara bir avuç su serperek servis yapalım
hep sevgi ile ...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder