20 Kasım 2014 Perşembe

Amasya Çöreği



                                                  
                                                   AMASYA ÇÖREĞİ
 








haşhaş ve cevizle buluşan amasya 'nın yerel lezzetlerinden biridir
amasya çöreği

eski amasya evlerinin odun kokan kuzine sobalarında
yada bahçelerde ki ekmek fırınlarında yapıldığında  daha da muhteşem bir tadı ile
bayramların
özel günlerin
sevdiklerin konuk olduğu sofralarda  semaver çayına eşlik eder

belli zamanlarda amasya'nın kadınları bir araya gelir
imece üsülü
dibek denilen büyük havanlarda
tavalarda kavrulan haşhaş tohumlarını yankılanan seslerle döverler
bu sesler ya özel bir günün ya bayramın habercisidir
mutfaktan
yayılan mayalı hamurun
kendine has o sıcacık ekmek maya ve  haşhaşın kokusu
yaşanmışlıklara
eve yayılan kokusu ile
kalbimin kaldığı o şehire
çocukluğa
anneanne babaanneli o bayram sabahlarına alır götürür beni


malzemeler
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta akı içine sarısı üzerine
20 gr yaş maya
yada bir paket ınsant maya
1 paket krem şanti
2 çay kaşığı tuz
4 çay kaşığı toz şeker
4.5 yada 5 su bardağı un

haşhaşlı sos için
bir su bardağı çekilmiş haşhaş
75 gr margarin
haşhaş ve erimiş margarini birbiri ile karıştırarak hazırlayalım

çekilmiş haşhaş bulamazsak
öğütülmüş haşhaş tozunu teflon tavada kavurup pişirdikten sonra havanda dövebilirsiniz

araya koymak için kıyılmış bir su bardağı ceviz

                                                
                                                                                                                                                                                          
ılık su süt sıvı yağ yumurta akı tuz şekeri iyice çırparak homojen hale getirelim
ınsant maya ve krem şantiyi  ilave ederek
( ben özellikle ınsant maya kullanıyorum toz halinde ilave edilen krem şanti ilebirlikte kullanıldığında
mayalandırmayı hızlandırarak yumuşak ve bir o kadar da gevrek bir hale getiriyor )
azar azar unla birlikte yumuşak bir hamur elde edelim
beklemeden hamuru sekiz parçaya ayıralım
her sekiz parçayı tabak kadar merdane yarıdmı ile açalım 








 







 

tek parçanın üzerine hazırladığımız haşhaşlı sosumuzdan topak olmamasına dikkat ederek sürüp
ikinci parçayı üzerine koyalım aynı şekilde hem haşhaşlı sos sürüp
bir yandan eşit bir şekilde açarak
dört parçayı üst üste açabildiğimiz 60 70 cm kadar kadar büyütelim
açtığımız ilk dörtlü yufkayı
on altı parçaya bölerek araya kıyılmış ceviz koyarak sigara böreği gibi saralım

diğer dört pazıyıda  üst üste koyarak aynı şekilde hazırlayalım

tepsiye dizdiğimiz ruloların üzerine yumurta sarısı sürerek
yaklaşık 30 dakika mayalanmaya bırakalım
daha sonra önceden hafif ısttığımız fırınımız da 25 30 dakika arası üzeri kızarana kadar pişirelim

fırından çıkardığımız rulolara bir avuç su serperek  servis yapalım 




hep sevgi ile ...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder