5 Mart 2013 Salı

ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI KEREVİZ

                                
                                   
                    ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI KEREVİZ
zeytinyağının güzelleştirdiği sebzelerden biri de
kereviz
senenin her mevsiminde pazarda yerini alan kerevizin portakalla birlikteliği muhteşem bir lezzete dönüşüyor
 
havuç
dereotu
apayrı bir lezzet katıyor
o dostlarla yenilen büyük masalar kadar
sıcacık çorbanın ardından

tek başına doyurucu
sağlıklı
bir öğün olabiliyor
yetiştirilmesi ayrı bir emek isteyen
ve tarladan tezgahlara
kokusunu da taşıyan kereviz

bahara  
sonbahara 
her mevsime yakışan
bir sebze
yağmurlu istanbul pazarlarından
önce çiçekçiden aldığım  
bahar kokan nergislerimle
kerevizim
mutfağımda masamda yer alınca

mutluluk bu diyorum 
ve birde en sevdiklerinle pişirilince yemek
biraz sohbet
biraz kahkaha ile
işte yaşama sebebi diyorsunuz
yaşamaya sebep

mutluluk kadar
ve kerevizlere sevdiğim Atiye rengi bulaşırsa daha da lezzetli oluyor tadı damakta kalan
4 adet orta boy kereviz
2 adet portakal

2 adet limon
4 edet uzun aynı boyutta havuç
1 adet orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
4 adet kesme şeker
 
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı un
su doldurduğumuz büyük kaseye
bir adet limon sıkarak
( kerevizler soyulduğunda havayla temas edince kararmaması için )
soyduğumuz kerevizlerimizi ilave ediyoruz
kerevizlerin orta kısmını varsa kabak oyacağı ile
ya da ince bir bıçakla oyarak
kabuklarını soyduğumuz havucumuzu ortasından geçirip tekrar limonlu suyumuza koyuyoruz

soğanlarımızı jülyen doğrayarak
sızma zeytinyağı ile tenceremizde soteliyoruz
soğanlarımız pembe rengine dönünce
bir tatlı kaşığı unu ilave ederek unun kokusu çıkana kadar kavuralım

limonlu sudan çıkardığımız kerevizlerimizi süzerek tencereye ilave ediyoruz
üzerine
iki adet portakal
bir adet limon

kesme şekerlerimiz
ve tuzumuzu ilave ediyoruz
bir taşım kaynadıktan sonra olabildiğince kısık ateşte
kerevizler dağılmayacak şekilde yumuşayana kadar pişiriyoruz

servis yapmadan önce ince kıyılmış dere otunu üzerine serpelim
genelde zeytin yağlı yemekler pişirildikten sonra kapağını açmadan

bir gece bekleyince koyu bir kıvam alarak daha da lezzetli oluyor


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder