15 Nisan 2013 Pazartesi

AYVA TATLISI



                   

                                    



ayva osmanlı mutfağından günümüze gelen 


sonbahardan bahara dek uzanan 


et yemeklerinde


özellikle ızgara yaparken ızgarada ayrıca dilim halinde kızartıldığında


sebzeyle buluştuğunda


reçeliyle


ve en çok tatlısı ile muhteşem bir lezzet


istanbul ‘da baharda pazarları çok severim

çeşit çeşit otlar mantarlar

ve en çok da çilek kokar bahar pazarları

bir de deniz kokuyorsa o pazar

her şeyi alsam toplasam isterim

böyle bir pazar gezintisinde 
ekmek ayvaları ile karşılasınca hemen aldım birazı ile ayva reçeli

kalanları ile de  çok sevdiğim ayva tatlısını yapmak istedim 




4 adet ayva

her ayva için 2 yemek kaşığı şeker + 2 yemek kaşığı şeker

yarım su bardağı su




ayvaları kabuğunu soyup enine ikiye bölüp


iç kısımlarını kaşık yada bıçak yardımı ile oyup


kararmamaları için yarım limon sıkılmış suya koyalım


çekirdeklerini ve soyulmuş kabukları da bu limonlu suya ilave edelim



çekirdekler ayvanın pembe rengine ve jöleleşmesine yardım ediyor 


soyma işlemi bitince 
süzerek kabukları çekirdekleri ile tencereye aktaralım



ayvaların oyuk kısımları yukarı gelecek şekilde

kabukların ve çekirdeklerin üzerine yerleştirelim


oyuk kısımlara her ayvaya iki yemek kaşık şeker


ve ayrıca iki yemek kaşığı şeker daha ilave edip

yarım su bardağı suyumuzu koyalım


kaynadığı zaman kısık ateşe alıp

şerbeti reçel kıvamına gelene kadar pişirelim


fazla kaynadığı zaman şerbet koyulaşabilir 
her ayvanın cinsine göre takip etmek gerekiyor

ayvalar yumuşayıp şerbet jöle kıvamına geldiğinde

altını kapatıp


bir gece kabuklar çekirdeklerle bekletelim

bekletme çekirdeklerin ve kabukların jöleleşme 
ve renk vermesine sebep oluyor


ama bazı ayvalar ısrarla rengini vermiyor

kurtarıcı olarak minnacık şerbet boyası katmak gerekiyor

ayvanın tadını değiştirmeden 


bu şekilde cam bir kapta buz dolabında saklarken servis yapabilirsiniz


servis yaparken istenirse 


rendelenmiş elmayı bir yemek kaşığı şekerle pişirip

yarım su bardağı kıyılmış ceviz

ve yarım çay kaşığı tarçın ilave ederek iç hazırlayabilirsiniz

bu içi oyuk yerlere yerleştirip

krem şanti ya da kaymak koyarak kıyılmış file fıstıkla süsleyebilirsiniz


en yalın hali

en yakışanı

tatlıyı kaymakla ve fıstıkla yemek

ayva ile kaymağın muhteşem lezzetini bir fincan kahve ile hissetmek 



 hep sevg i ile ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder