29 Ekim 2014 Çarşamba

BOŞNAK MANTISI



                                           







                                                   BOŞNAK MANTISI

 





güzel hayat isteyen
güzel insan biriktirsin 




 

demiş
 

cemal süreya


 


yollarımız da keşisen her kalp bir iz bırakır
zaman mekan upuzun yıllar girse de araya unutulmaz bazı insanlar
dost olur
kardeş
can olur yıllaca yolunuz da size
işte onlardan birinin gök gönül sofrasındaydım dün
yıllar olmuş görüşmeyeli ama kaldığımız yerden aynı sevgi ve saygı ile daha da çoğalarak sarıldık birbirimize göz yaşlarımızla
bir boşnak kızı dostum
zerafeti vefası huzur veren yüreği ve o neslin genetik güzelliği ile ağırladı
bayram sofrası tadında bayram neş'esi bayram sevinci
o çok sevdiğim güzel gözlerinde ki ışık ile
hep sevdikçe " sana benzeyen kızın olsun  ... "der dilerdim
vermiş rabbim
aynı ışık ile
 " birlikte yaptık ... " diyen kızı ile birlikte
" sizler için senin için ... " dedikleri
kültürlerine özgü boşnak mantısını
yazmak istedim
kalplerine ithaf ederek

malzemeler
hamur için
5 bardak un
tuz
alabildiğince ılık su

iç malzemesi
250 gr kıyma
2 orta boy soğan
arzu edilen miktar da tuz  karabiber

arasına sürmek için yaklaşık yarım paket margarin
( margarin uzak durmamız gereken ürünler arasın da ama bu mantının püf noktası olduğu için arada kullanmaktan yana oluyoruz bazen )

soğan ince ince doğrayalım  ve kıyamaya ekleyelim
isteğe bağlı tuz ve  karabiberi kıymaya ekleyip yoğuralım

diğer yandan hamurumuzu hazırlamak için unumuzu derin bir kaba alarak
bir tutam tuz ve öncelikle bir su bardağı ılık su ilave ederek yoğurmaya başlayalım
ara ara ılık su ilavesi ile mantı hamurundan biraz daha yumuşak 
kulak memesi yumuşaklığın da hamurumuzu yapalım

kat aralarına sürmek  için yarım paket margarin eritip ılık hale getirelim

rulo haline getirilip 20 tane pazı oluşturalım
her pazı tabak büyüklüğüne gelene kadar merdane yardımıyla açalım
açılan pazının üzerine  bir kaşık erimiş margarin sürerek
fırça yardımıyla her yerine yedirilir
diğer  pazılar da tabak büyüklüğünde açılır ve  üst üste konulur
üst üste konulmuş on pazı hamuru
( iki ayrı onlu pazıdan yapılan yufkamız olacak )
biraz elimiz biraz merdane yardımı çok ince olmayacak şekil de büyüterek açalım
açtığımız yufka şeklinde ki hamurumuzu mantı da yaptığımız gibi kare şeklinde keselim
her kareye hazırladığımız içten bir parça koyarak zarf şeklin  de kapatalım
kapattığımız bölüm altta kalacak şekilde tepsiye dizeim
üzerinede fırça yardımıyla ılıtılmış margarinden sürelim
200 derecede üstü kızarana dek pişirelim
servis tabağına alarak sıcak sıcak servis yapalım












 










istenirse üzerine hafif çırpılmış yoğurt ve tereyağın da kızdırılmış pul biber sosu ile
bazen de
fırın da hafif pempeleşince bir kase de çırpılmış yogurt tapside ki mantının üzerine dökülerek on dakika kadar daha pişirilip  servis yapılır
yoğurt daha da farkılı bir tat veriyor

biraz börek biraz manı tadı ile bambaşka bir lezzet olan boşnak mantısı
özel günler de özel misafirlere yapılırmış
kalbinde her daim yaşattığın  özel yerim için  teşekkür ederim benim güzel nilgün'üm ...


hep sevgi ile ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder