29 Ekim 2014 Çarşamba
BOŞNAK MANTISI
BOŞNAK MANTISI
güzel hayat isteyen
güzel insan biriktirsin
demiş
cemal süreya
yollarımız da keşisen her kalp bir iz bırakır
zaman mekan upuzun yıllar girse de araya unutulmaz bazı insanlar
dost olur
kardeş
can olur yıllaca yolunuz da size
işte onlardan birinin gök gönül sofrasındaydım dün
yıllar olmuş görüşmeyeli ama kaldığımız yerden aynı sevgi ve saygı ile daha da çoğalarak sarıldık birbirimize göz yaşlarımızla
bir boşnak kızı dostum
zerafeti vefası huzur veren yüreği ve o neslin genetik güzelliği ile ağırladı
bayram sofrası tadında bayram neş'esi bayram sevinci
o çok sevdiğim güzel gözlerinde ki ışık ile
hep sevdikçe " sana benzeyen kızın olsun ... "der dilerdim
vermiş rabbim
aynı ışık ile
" birlikte yaptık ... " diyen kızı ile birlikte
" sizler için senin için ... " dedikleri
kültürlerine özgü boşnak mantısını
yazmak istedim
kalplerine ithaf ederek
malzemeler
hamur için
5 bardak un
tuz
alabildiğince ılık su
iç malzemesi
250 gr kıyma
2 orta boy soğan
arzu edilen miktar da tuz karabiber
arasına sürmek için yaklaşık yarım paket margarin
( margarin uzak durmamız gereken ürünler arasın da ama bu mantının püf noktası olduğu için arada kullanmaktan yana oluyoruz bazen )
soğan ince ince doğrayalım ve kıyamaya ekleyelim
isteğe bağlı tuz ve karabiberi kıymaya ekleyip yoğuralım
diğer yandan hamurumuzu hazırlamak için unumuzu derin bir kaba alarak
bir tutam tuz ve öncelikle bir su bardağı ılık su ilave ederek yoğurmaya başlayalım
ara ara ılık su ilavesi ile mantı hamurundan biraz daha yumuşak
kulak memesi yumuşaklığın da hamurumuzu yapalım
kat aralarına sürmek için yarım paket margarin eritip ılık hale getirelim
rulo haline getirilip 20 tane pazı oluşturalım
her pazı tabak büyüklüğüne gelene kadar merdane yardımıyla açalım
açılan pazının üzerine bir kaşık erimiş margarin sürerek
fırça yardımıyla her yerine yedirilir
diğer pazılar da tabak büyüklüğünde açılır ve üst üste konulur
üst üste konulmuş on pazı hamuru
( iki ayrı onlu pazıdan yapılan yufkamız olacak )
biraz elimiz biraz merdane yardımı çok ince olmayacak şekil de büyüterek açalım
açtığımız yufka şeklinde ki hamurumuzu mantı da yaptığımız gibi kare şeklinde keselim
her kareye hazırladığımız içten bir parça koyarak zarf şeklin de kapatalım
kapattığımız bölüm altta kalacak şekilde tepsiye dizeim
üzerinede fırça yardımıyla ılıtılmış margarinden sürelim
200 derecede üstü kızarana dek pişirelim
servis tabağına alarak sıcak sıcak servis yapalım
istenirse üzerine hafif çırpılmış yoğurt ve tereyağın da kızdırılmış pul biber sosu ile
bazen de
fırın da hafif pempeleşince bir kase de çırpılmış yogurt tapside ki mantının üzerine dökülerek on dakika kadar daha pişirilip servis yapılır
yoğurt daha da farkılı bir tat veriyor
biraz börek biraz manı tadı ile bambaşka bir lezzet olan boşnak mantısı
özel günler de özel misafirlere yapılırmış
kalbinde her daim yaşattığın özel yerim için teşekkür ederim benim güzel nilgün'üm ...
hep sevgi ile ...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder