21 Mayıs 2014 Çarşamba

GÜL REÇELİ




                                                                    GÜL REÇELİ





kokusu ve aroması ile başlı başına muhteşem bir lezzet olan gül reçeli
her bahar mutfağımda koksun isterim 
bu bahar güzel bir dostumun  mutfağında yaptık reçelimizi
biraz deniz 
biraz gül kokan bahçeden toplanan gül yaprakları ile


osmanlı mutfağı  kültüründe özellikle kahvenin yanında ikram edilen gül reçeli
sütlü tatlıların ve kaymağın muhteşem tamamlayıcısı oluyor 

özellikle ramazan da yaptığım güllac dilimlerinin üzerin de görselliği  ve tadı ile şahane bir lezzet 
gül reçeli için








malzemeler 

7 8 adet gül yaprağı 
4 bardak toz şeker
yarım limon suyu
1 bardak su


reçellik gülleri nazikçe ayıklayıp yıkayalım

2 bardak şeker ve yarım limon suyu ilave ederek ezmeden ovalım
kavanoza koyup bir gece bekletiyoruz
bu şekilde istenildiği kadar serin yerde  bekletilebilir bekletildikçe rengi daha güzelleşiyor

pişireceğim zaman 2 bardak daha şeker
ve 1 bardak su katıp
20-25 dk pişirelim
kıvama gelene kadar
kıvamını anlamak için bir kaşık reçel alıp porselen bir tabakta 
yada damla usulu ile
soğuk su içine damlatma ile
kontrol edebilirsiniz


şahane gerçek bir reçel tadına ulaşmak 
o reçeli kalbi ile dokunarak ateşe koymaktan geçer derler 
çiçekleri meyveleri kalbi ile dokunarak muhteşem bir lezzete dönüştüren 
deniz 
ve ada kokan reçeller için
işi ustasına sevgili evden reçel'e bırakıyorum ben  

mutfağım da yayılan o kokuları sevsem de 
rafım da hep evden reçele dair gerçek anne eli tadın da  o şahane lezzetler olsun istiyorum 

hep sevgi ile ...
 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder