31 Ağustos 2012 Cuma

ZEYTİNYAĞLI KURU BİBER PATLICAN VE YAPRAK SARMA








 ZEYTİNYAĞLI KURU BİBER PATLICAN 

VE YAPRAK SARMA  








çarşamba günlerinin sabahında çok sevdiğim



istanbul 'un saray simidlerini peynirimi alıp

yeşilköy 'de

barınakda

deniz kokan çayıma katık yaparak
soluklanmak büyük bir mutluluktur benim için
 
dinlenir
demlenir 
ruhum dalgaların sesi ile
nedendir bilmem
martıların hiç vazgeçemedği denizden mi dalgaların kıyıya vuran sesi mi
dilimde hep



" hüzün zaman zaman deli dalgalarla gelir
gönlümün kıyısına vurur ...

aşınan kayalar gibi ruhum ...
suskun ...
yorgun ... öylece durur ...
  
ıslak kumlara yazılmış hikayeler
ummana karışır silinir yavaş yavaş



her dalga ömrümden bir şeyler koparır....

ağır ağır sönen gönlüm
sakin koyları özler

son kum tanesi olana kadar .... "


sevgili Ahmet Özhan ' ın  dem şarkısı

 
sonra sahilinde yürüyüş keyfi 
ve semt pazarı 
nasıl severim  o henüz tarladan gelen ürünleri
bir an önce alış veriş yapıp  mutfağıma koşmak isterim
muhteşem bir terapi olur bana
olmazsa olmazım bu pazarın yaprağı
ve malatyanın o güzel kuru biberleri ve patlıcanları
illede bu pazardan almışsam lezzetli olur zeytin yağlı sarmam 



ve kuru dolmam



çocukluğumun bir kısmını güneyde geçirdiğim için güneyin lezzetlerini mutfağına katan annem sayesinde  bende biraz olsun yakaladım
o lezzetleri 
ve yemek kültürünü
baharatlarının o büyülü dünyasını


malzemeler :



yarım kilo yaprak
yarım dizi kuru biberve kuru patlıcan
4 tane orta boy kuru soğan
1 diş sarmısak
2 bardak pirinç
4 kaşık zeytinyağ
1.5 kaşık domates salçası
yarım demet ince kıyılmış maydonoz
( yarısı içine yarısı servis yaparken üzerine )
yarım demet ince kıyılmıs dere otu
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber kimyon sumak ve pulbiber
2 tane kesme şeker
1 tatlı kaşığı biber salçası


önce bol su ile yıkadığımız  iki bardak pirincimizi  bir yemek kaşığı ilave ettiğimiz bol kaynar suda bekletiyoruz
her zaman salamura yaprakları bol su ile yıkayıp bir taşım haşlarım fazla yumuşatmadan  ben
hem o salamura tadı gidiyor
hemde kolay sarlılır hale geliyor
ön hazırlık olarak yaprakları bu şekilde yaparsanız  sarmalar daha lezzetli oluyor
yıkayıp haşladığımız yapraklarımızı süzülmesi için süzgece koyuyoruz
 
bu arada yırtık ve delik olmayan kuru biberlerimizi
ve patlıcanları bol su ile yıkayıp
tuzlu kaynara suda yumuşamadan bir kaç taşım haşlıyoruz
süzüp direk soğuk suya koyuyoruz
bu yeniden dirilmesine neden oluyor
tekrar süzerek hafif tuzlayarak bekletiyoruz



tencereye iki kaşık zeytinyağımızı koyarak



incecik kıydığımız soğan ve sarmısakları tuzunu
ve kesme şekerleride ilave ederek pembeleşene kadar kavuruyoruz
sonra kaynar suyun içinden süzdüğümüz pirinci sıcak su ile yıkıyoruz 
soğanlara pirincimizi katarak  kavurmaya devam ediyoruz 
pirincimiz parlak hale gelince bir buçuk kaşık salçayı ilave edip biraz daha kavurduktan
sonra yarım bardak kaynar su ilave edip suyunu çekince  altını kapatıp
maydonoz nane  kimyon karabiber  sumak pul biber ilave ederek karıştırıyoruz


( bu aşamada istersek 250 gr kıyma yada 250 gr kavrulmuş küçücük parçalara ayrılmış kuş başı etleri ilave ederek zeytinyağlı dolmayı etli hale getirebiliriz  )


yirmi dakika kadar demlendikten sonra
sarmaya başlayabiliriz
yapraklarımızı sardıktan sonra
kuru biberlerimizi ve patllıcanları dolduralım 
her bibere ve patlıcana  bir tatlı kaşığından biraz fazla iç koyarak
her iki tarafından bastırarak ağzı kapalı bir şekilde tencereye diziyoruz


( ben sarma yada dolma yaptığım zaman tencerenin dibine her zaman uzun ince havuç dilimleri koyarım
hem tadını hem rengini güzelleştirir ve tencerenin dibinin tutmasına engel olur )


sarma ve biberlerimiz yanyana tencereye diztikten sonra
iki kaşık zeytinyağı yarım limon suyu bir tatlı kaşığı biber salçası iki adet şekeri karıştırarak sos yapıp üzerine gezdiriyoruz
üzerini geçecek kadar kaynar su ilave ederek pişiriyoruz

( arzuya bağlı top sumak tanelerini 10 dakika kadar  sıcak suda bekletip bu suyuda ilave edebilirsiniz )


suyunu çekip piştikten sonra pilav gibi kağıt havlu serip
üzerine incecik kıyılmış maydonoz ilave ederek
sofra bezine sarıp yarım saat demlenmeye bırakıyoruz


bu dolma genelde sıcacık yenir
ama soğuk olarakta   servis yapılabilyor


kırmızı ile yeşilin dansı 
bambaşka bir lezzet ile masada görsel bir şölen sunuyor 


sevgi ile .....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder