ZEYTİNYAĞLI KURU BİBER PATLICAN
VE YAPRAK SARMA
çarşamba günlerinin sabahında çok sevdiğim
istanbul 'un saray simidlerini peynirimi alıp
yeşilköy 'de
barınakda
deniz kokan çayıma katık yaparaksoluklanmak büyük bir mutluluktur benim içindinlenirdemlenirruhum dalgaların sesi ilenedendir bilmemmartıların hiç vazgeçemedği denizden mi dalgaların kıyıya vuran sesi midilimde hep
" hüzün zaman zaman deli dalgalarla gelir
gönlümün kıyısına vurur ...
aşınan kayalar gibi ruhum ...
suskun ...yorgun ... öylece durur ...
ıslak kumlara yazılmış hikayeler
ummana karışır silinir yavaş yavaş
her dalga ömrümden bir şeyler koparır....
ağır ağır sönen gönlüm
sakin koyları özler
son kum tanesi olana kadar .... "
sevgili Ahmet Özhan ' ın dem şarkısı
sonra sahilinde yürüyüş keyfive semt pazarınasıl severim o henüz tarladan gelen ürünleribir an önce alış veriş yapıp mutfağıma koşmak isterimmuhteşem bir terapi olur banaolmazsa olmazım bu pazarın yaprağıve malatyanın o güzel kuru biberleri ve patlıcanlarıillede bu pazardan almışsam lezzetli olur zeytin yağlı sarmam
ve kuru dolmam
çocukluğumun bir kısmını güneyde geçirdiğim için güneyin lezzetlerini mutfağına katan annem sayesinde bende biraz olsun yakaladımo lezzetlerive yemek kültürünübaharatlarının o büyülü dünyasını
malzemeler :
yarım kilo yaprakyarım dizi kuru biberve kuru patlıcan4 tane orta boy kuru soğan1 diş sarmısak2 bardak pirinç4 kaşık zeytinyağ1.5 kaşık domates salçasıyarım demet ince kıyılmış maydonoz( yarısı içine yarısı servis yaparken üzerine )yarım demet ince kıyılmıs dere otu1 tatlı kaşığı nane1 çay kaşığı karabiber kimyon sumak ve pulbiber2 tane kesme şeker1 tatlı kaşığı biber salçası
önce bol su ile yıkadığımız iki bardak pirincimizi bir yemek kaşığı ilave ettiğimiz bol kaynar suda bekletiyoruzher zaman salamura yaprakları bol su ile yıkayıp bir taşım haşlarım fazla yumuşatmadan benhem o salamura tadı gidiyor
hemde kolay sarlılır hale geliyorön hazırlık olarak yaprakları bu şekilde yaparsanız sarmalar daha lezzetli oluyoryıkayıp haşladığımız yapraklarımızı süzülmesi için süzgece koyuyoruz
bu arada yırtık ve delik olmayan kuru biberlerimizi
ve patlıcanları bol su ile yıkayıptuzlu kaynara suda yumuşamadan bir kaç taşım haşlıyoruzsüzüp direk soğuk suya koyuyoruz
bu yeniden dirilmesine neden oluyortekrar süzerek hafif tuzlayarak bekletiyoruz
tencereye iki kaşık zeytinyağımızı koyarak
incecik kıydığımız soğan ve sarmısakları tuzunu
ve kesme şekerleride ilave ederek pembeleşene kadar kavuruyoruzsonra kaynar suyun içinden süzdüğümüz pirinci sıcak su ile yıkıyoruzsoğanlara pirincimizi katarak kavurmaya devam ediyoruzpirincimiz parlak hale gelince bir buçuk kaşık salçayı ilave edip biraz daha kavurduktansonra yarım bardak kaynar su ilave edip suyunu çekince altını kapatıpmaydonoz nane kimyon karabiber sumak pul biber ilave ederek karıştırıyoruz
( bu aşamada istersek 250 gr kıyma yada 250 gr kavrulmuş küçücük parçalara ayrılmış kuş başı etleri ilave ederek zeytinyağlı dolmayı etli hale getirebiliriz )
yirmi dakika kadar demlendikten sonrasarmaya başlayabilirizyapraklarımızı sardıktan sonrakuru biberlerimizi ve patllıcanları dolduralımher bibere ve patlıcana bir tatlı kaşığından biraz fazla iç koyarakher iki tarafından bastırarak ağzı kapalı bir şekilde tencereye diziyoruz
( ben sarma yada dolma yaptığım zaman tencerenin dibine her zaman uzun ince havuç dilimleri koyarımhem tadını hem rengini güzelleştirir ve tencerenin dibinin tutmasına engel olur )
sarma ve biberlerimiz yanyana tencereye diztikten sonraiki kaşık zeytinyağı yarım limon suyu bir tatlı kaşığı biber salçası iki adet şekeri karıştırarak sos yapıp üzerine gezdiriyoruzüzerini geçecek kadar kaynar su ilave ederek pişiriyoruz
( arzuya bağlı top sumak tanelerini 10 dakika kadar sıcak suda bekletip bu suyuda ilave edebilirsiniz )
suyunu çekip piştikten sonra pilav gibi kağıt havlu serip
üzerine incecik kıyılmış maydonoz ilave ederek
sofra bezine sarıp yarım saat demlenmeye bırakıyoruz
bu dolma genelde sıcacık yenirama soğuk olarakta servis yapılabilyor
kırmızı ile yeşilin dansıbambaşka bir lezzet ile masada görsel bir şölen sunuyor
sevgi ile .....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder