2 Eylül 2012 Pazar

İSLİM KEBABI


      








kırk çeşit yemeği var derler 
bu muhteşem sebzenin

ve osmanlı mutfağında özellikle etle buluştuğunda
mevsim  güze dönmüş yazsa 
en lezzetli olduğu dönemdir patlıcanın

güz mevsiminde köy pazarları ayrı güzel olur
köy biberleri
domates
patlıcan
lezzetinin doruğundadır bu mevsimde

islim kebabının da bu yüzden tadına doyum olmaz güz mevsiminin sofralarında

hatta hazırladığım kebapları fırın kabına dizerek derin dondurucuma koyarım ben
çıkardığımda hemen fırına atacak şekilde 


malzemeler
3 tane iri uzun parlak patlıcan
( uzun olursa sarma işlemi kolay olur )
500 gr kuzu eti
1 adet kuru soğan
4 adet domates
3 adet sivri biber
1 diş sarımsak
1 kaşık domates salçası
2 adet kesme şeker
yarım çay kaşığı karabiber kimyon
ince kıyılmış maydanoz
tuz


patlıcanları şerit halinde soyarak bütün halinde tuzlu suda 20 dakika bekletelim

kuzu etini dağılmayacak bir şekilde 3o dakika kendi suyunu çekene kadar pişiriyoruz suyunu çektikten sonra incecik kıydığımız kuru soğanı bir adet kesme şekeri ilave edip kavurmaya başlıyoruz soğanlar pembe renk aldığında  altını kısıp
bir yemek kaşığı domates salçasını  ince kıyılmış bir adet biberi  ve kabukları soyulmuş domatesleri ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz
tuzunu karabiber ve kimyonu ilave edip  ocaktan alıyoruz
hazırladığımız bu içe ince kıyılmış maydanozu ilave edip kapağını kapatıyoruz 


patlıcanlarımızı bol suyla yıkayıp kuruladıktan sonra çok ince olmayan şeritler halinde kesip kurutarak
tavaya koyduğumuz bir bardak sıvı yağda pembe renk alıncaya kadar arkalı önlü kızartıyoruz
kızarttığımız patlıcanları havlu kağıt üzerinde yağını çektirdikten sonra





iki patlıcan dilimini  küçük bir kasede artı şeklinde koyarak
ortalarına hazırladığımız içi koyuyoruz



dilimlerin uçlarını birleştirip uçlarına kürdan takıyoruz

kebapları fırın kabına dizdikten sonra

yaz domatesini rendeleyip bir kaşık zeytinyağı  bir adet kesme şeker  ve bir diş sarımsakla soteleyip bir çay bardağı kaynar su bir tutam tuz ilave edip 5 dakika pişiriyoruz 

( kış mevsiminde 1 kaşık salça ve bir kesme şekeri bir kaşık zeytinyağı ile sulandırarak bir taşım kaynatarak sos yapabiliriz )

bu sosu fırın kabındaki patlıcanların üzerine dökerek  fırınımızın orta rafında 150 derecede 15  dakika pişiriyoruz
fırından çıkardığımız kebabımızın kürdanlarına bir dilim domates ve biber takarak tekrar fırına verip 10 dakika daha fırınlıyoruz 


osmanlı mutfağından bu günümüze gelen islim kebabı davet masalarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor ….


sevgi ile …


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder