kırk çeşit yemeği var derler
bu muhteşem sebzenin
ve osmanlı mutfağında özellikle etle buluştuğunda
mevsim güze dönmüş
yazsa
en lezzetli olduğu dönemdir patlıcanın
güz mevsiminde köy pazarları ayrı güzel olur
köy biberleri
domates
patlıcan
lezzetinin doruğundadır bu mevsimde
islim kebabının da bu yüzden tadına doyum olmaz güz mevsiminin
sofralarında
hatta hazırladığım kebapları fırın kabına dizerek derin
dondurucuma koyarım ben
çıkardığımda hemen
fırına atacak şekilde
malzemeler
3 tane iri uzun parlak patlıcan
( uzun olursa sarma işlemi kolay olur )
500 gr kuzu eti
1 adet kuru soğan
4 adet domates
3 adet sivri biber
1 diş sarımsak
1 kaşık domates salçası
2 adet kesme şeker
yarım çay kaşığı karabiber kimyon
ince kıyılmış maydanoz
tuz
patlıcanları şerit halinde soyarak bütün halinde tuzlu suda
20 dakika bekletelim
kuzu etini dağılmayacak bir şekilde 3o dakika kendi suyunu
çekene kadar pişiriyoruz suyunu çektikten sonra incecik kıydığımız kuru soğanı
bir adet kesme şekeri ilave edip kavurmaya başlıyoruz soğanlar pembe renk
aldığında altını kısıp
bir yemek kaşığı domates salçasını ince kıyılmış bir adet biberi ve kabukları soyulmuş domatesleri ilave ederek
kavurmaya devam ediyoruz
tuzunu karabiber ve kimyonu ilave edip ocaktan alıyoruz
hazırladığımız bu içe ince kıyılmış maydanozu ilave edip
kapağını kapatıyoruz
patlıcanlarımızı bol suyla yıkayıp kuruladıktan sonra çok
ince olmayan şeritler halinde kesip kurutarak
tavaya koyduğumuz bir bardak sıvı yağda pembe renk alıncaya
kadar arkalı önlü kızartıyoruz
kızarttığımız patlıcanları havlu kağıt üzerinde yağını
çektirdikten sonra
iki patlıcan dilimini küçük bir kasede artı şeklinde koyarak
ortalarına hazırladığımız içi koyuyoruz
dilimlerin uçlarını birleştirip uçlarına kürdan takıyoruz
kebapları fırın kabına dizdikten sonra
yaz domatesini rendeleyip bir kaşık zeytinyağı bir adet kesme şeker ve bir diş sarımsakla soteleyip bir çay
bardağı kaynar su bir tutam tuz ilave edip 5 dakika pişiriyoruz
( kış mevsiminde 1 kaşık salça ve bir kesme şekeri bir kaşık
zeytinyağı ile sulandırarak bir taşım kaynatarak sos yapabiliriz )
bu sosu fırın kabındaki patlıcanların üzerine dökerek fırınımızın orta rafında 150 derecede 15 dakika pişiriyoruz
fırından çıkardığımız kebabımızın kürdanlarına bir dilim
domates ve biber takarak tekrar fırına verip 10 dakika daha fırınlıyoruz
osmanlı mutfağından bu günümüze gelen islim kebabı davet
masalarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor ….
sevgi ile …
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder