12 Eylül 2012 Çarşamba

KARNIYARIK





                                             

                                                          

                 KARNIYARIK









eylül
benim aşk sebebim
esen rüzgarı
tam zamanında doğan
ve tam zamanında batan güneşi
esen o ılık ürperten rüzgarı
beyaz sakız sardunyaları
salkım morlu pembeli  küpe çiçekleri
dalında meyveye  durmuş nar'ı
o mora çalan rengi ile
salkım zeytin ağaçları
çınar altında içilen bir fincan kahvesi
denizi
gecesi
en çok pazarı
istediğim her şey vardır bu mevsimde
birde köy pazarıysa
mutluluk budur 

patlıcanlar 
biberler 
domatesler 
salatalıklar 

her biri kokuları ile doruklarındayken
yemeklerde muhteşem lezzetler yaşatırlar
ve ben patlıcanı en çok eylül de severim
türk mutfağının en karakteristik sebzesi patlıcanın en lezzetli
eylül ‘e  en yakışan yemeği
karnıyarıktır

ne zaman patlıcana değse ellerim küçük boylarını seçer karnıyarık yaparım
birde yanında 
taze nane dereotu 
ve 
sızma zeytinyağı yağı ile buz parçalı cacık
pirinç pilavı da varsa o sofrada 

birde dostlarla ise  
bölüşülen aş
kocaman mutluluktur 




malzemeler

6 adet küçük boy patlıcan
250 gr kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 adet sivribiber
4 adet kabukları soyulmuş domates
bir tutam ince kıyılmış maydonoz
yarım çay kaşığı karabiber ve tuz
bir adet kesme şeker


patlıcanları sap kısımlarının sadece uçlarını alarak saplarından ayırmadan alacalı soyalım
iki yemek kaşığı tuz koyduğumuz bir litre suyun içinde 20 dakika bekletiyoruz
patlıcanlarımız suda beklerken

teflon tavada bir adet kuru soğanımızı ve sarımsağı  minik minik küp şeklinde doğrayarak
bir kaşık ayçiçeği  ve bir kaşık sızma zeytinyağı ile bir adet kesme şeker ilave ederek
pembe renk alana kadar kavuralım

( kesme şeker soğanın o klasik acı tadını alır ve yemeğin lezzetli olmasına yardım eder )

soğan harcımıza  kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edelim
ve  daha sonra
bir tatlı kaşığı salçamızı da kattığımız kıyma harcımız  pişince altını söndürdükten sonra
küp şeklinde doğradığımız bir adet domatesi
yarım çay kaşığı tuz ve karabiberi

( bu iki malzemenin  aslında yemek içindeki tadı görecelidir bu miktarı biz anne usulü yani tadına bakarak koyabiliriz )

ve kıyılmış maydanozları ilave ederek tavanın kapağını kapatıp demlenmeye bırakıyoruz
suda beklettiğimiz patlıcanları bol suyla kurulayıp
biraz kızdırdığımız tavaya bir bardak ayçiçeği yağı ilave ediyoruz
yağımız kızdığında patlıcanlarımızı pembe turuncu rengini alana kadar çevirerek kızartalım

yağımızın altı kısık olursa patlıcanlar çok yağ çeker

kızarttığımız patlıcanları süzgeç içinde havlu kağıt üzerinde beş dakika beklettikten sonra
yine havlu kağıtla fazla yağlarını alarak tepsiye dizelim
önce bıçakla boyuna çizik attığımız patlıcanları çatalla hafif boşluk oluşturarak
kıymalı harcını koyalım

tepsiye dizdiğimiz patlıcanların üzerine kabuğu soyulmuş bir adet domatesi küp şeklinde doğrayıp 

( eğer domateslerimiz  güzde yaz güneşi almamış domateslerse
yarım kaşık sızma zeytinyağında incecik kıyılmış sarımsakla iki adet kabuğu soyulmuş küp şeklinde
doğranmış domatesi soteleyip  biraz pişirip sos hazırlayabiliriz )

önceden ısıttığımız 180 dereceli fırında yirmi dakika pişirelim
fırından çıkarıp ikiye bölünmüş çekirdekleri ayıklanmış biberleri
ve domates dilimlerini üzerine koyup tekrar fırına verelim
biber ve domateslerin üzeri kızarana kadar bekletelim 










sevgi ile ...

1 yorum:

  1. Karnıyarıksız bir masal diliyorum sana :)) güzel paylaşımlarımız olsun... Ellerine saglık...

    YanıtlaSil