2 Mayıs 2013 Perşembe

KEREBİÇ

                                              


Güneyin muhteşem lezzetlerinden kerebiç özel günlerin bayramların vazgeçilmezi
özellikle mersin 'in güllacı denirmiş bu lezzete hep ramazan da yapıldığı için
fıstıkla , fındıkla özellikle cevizle de yapılabiliyor
Yöresel lezzetleri sevenlerin vazgeçemediği bu lezzet oralar kadar güzel olmasada evde de yapılabileceğini hele birde yöre kadınlarının orjinal tarifi olduğunu öğrenince çok mutlu oldum

gaziantep 'te bol fıstıklı yada cevizle kurabiye formunda yapılan bu kurabiyeyi
yine antep 'li iki güzel yürekle birlikte yaptık türküler ve bir fincan kahve sohbeti ile bu kurabiyeler için özel tahta kerebiç kalıpları gerekiyor bunları malatya ya da gazi antep yöresel yiyecekler satan yerlerde bulabilirsiniz bazı pasta malzemecileride yöre yiyeceklerine ait bu kalıpları satıyor

Malzemeler:
  • 1 kg un 
  •  1 kg irmik 
  • 2 paket margarin 
  •  1 su bardağı yoğurt 
  • 2 su bardağı sıvı yağ 
  • 1.5 su bardağı ılık su 
  • 4 avuç kadar toz şeker ( hamura ilave)
Sos içi için
  • 3 su bardağı iri kıyılmış ceviz  / fındık / fıstık ( boziç )  
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
İç malzeme;
  •  ince kıyılmış ceviz / fıstık ( boziç ) /  yada fındığımıza toz şeker tarçınla harmanlayalım 

YAPILIŞI:
 
İrmiği 1 .5  su bardağı ılık su ile karıştırarak  15 dakika demleyelim

geniş bir kapta erittiğimiz margarini yoğurdu, sıvı yağı üç dört avuç toz şekeri de  karıştırarak unu ve irmiği ilave edelim kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edelim.


on dakika beklettip dinlendirdiğimiz hamuru mandalina büyüklüğünde parçalara ayırarak oyarak ceviz tarçın şekerli içle dolduralım






hamuru birleştirerek kerebiç kalıplarına bastırıp şekil alınca hafif vurarak kalıptan çıkaralım




şekil verdiğimiz kurabiyelerimiz yağlanmış tepsiye dizerek 170 derece fırında üzerleri fazla kızarmayacak şekilde pişirelim




aylarca bayatlamadan  ( hatta bekledikçe daha da güzel olan ) saklayacağımız
özellikle kahvenin yanında muhteşem bir lezzet olan kurabiyeleri ister pudra şekeri ile ister sade servis yapabilirsiniz


hep sevg i ile ...

3 yorum:

  1. Merhabalar.. Grup ta görünce blogunuzu ziyaret ettim.. bu kurabiyeyi en kısa zamanda deneyeceğim.. ellerinize sağlık.. Sevgiler.. İzmirdenlezzetler

    YanıtlaSil
  2. Büyük emek ama büyük lezzet, ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. teşekkür ederim Oya hanım
    dilerim beğenirsiniz bu muhteşem lezzeti
    istanbul 'dan sevgi ile ...

    ah Sare hanım teşekkür ederim nasıl büyük nir mutluluk sizin yorumlarınız
    sevgi ile ...

    YanıtlaSil