11 Şubat 2014 Salı

YUVALAMA






bir gaziantep lezzeti


YUVALAMA



 



nerede yaşıyorsanız orada kök salarsınız derler
kök salmasam da kalbimde hep iz bırakan şehirler oldu 
küçücük yaşadığım zaman dilimlerin de özellikle güneydoğu fazlasıyla yer etti
mutfağımda yemekleri ile
kalbimde dostluklarıyla 

ve ben dolabımda her daim kullandığım yörsan’ın muhteşem lezzetleri ile




o toprakların güzel insanları sevdiklerine 
düğünlerin de 
bayramların da yaptıkları yuvalama çorbasını yaptım
çorba dense de ona
Antep'te  yemek olarak gelir sofralara

bu yemeğin yapımı zahmetli olsa da 
anadolu'nun o muhteşem adeti imece usulü ile zevkli hale gelir

öncelikle pirincin hazırlanma aşaması önceden yapılıyor 
pirinç ılık su ile ıslatılıp bir gece bekletiliyor 
sonra kurutularak un kıvamına yakın hale gelene kadar 
demir dibeklerde dövülüyor
dibek anadolu kültüründe havanın diğer adı 
ama şimdi robotlar yada antep pazarlarında hazır halde bulabiliyoruz
ama ille de dibek diyorum bence dibekte hazırlanan unun yemeğe daha fazla lezzet verdiğini düşünüyorum

malzemeler
köfte için : 

1 su bardağı pirinç unu
250 gr kıyma
yarım çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tuz
yarım tatlı kaşığı irmik 
1 ceviz büyüklüğünde rende soğan

sos için : 

4 bardak yörsan yoğurt
2 kaşık yörsan labne
1 yumurta
yarım çay kaşığı tuz 
ayrıca
1 su bardağı haşlanmış nohut

tereyağı sosu için : 

2 yemek kaşığı yörsan tereyağ 
1 yemek kaşığı nane 
kuş başı et için : 

4 bardak su 
1 adet kuru soğan 
1diş sarımsak
öncelikle yarım kilo etimizi bir diş sarımsak 
ve bir ceviz büyüklüğünde soğan ile haşlayalım 
eti ve süzerek ayırdığımız suyunu bir kenara ayıralım

pirinç unu rende soğan karabiber tuz irmik ve kıyma iyice yoğrulup 
her biri nohut büyüklüğü kadar köfteler hazırlanır
köfteler hazırlanırken arada sıvı yağlı sudan yardım alınabilir
köftelerin sosa da ayrı bir tat vermesi 
ve dağılmaması için yarım yemek kaşığı unu tepsiye döküyoruz 
ve tepsiye dizeriz
dört su bardak suyun içine bir yemek kaşığı sıvı yağ ve bir çimdik tuz ile ederek kaynamaya bırakalım 
kaynayan suyun içine köfteleri ilave edelim

öbür tarafta süzme yoğurdu
1 yumurta 
1 yemek kaşığı un ve yarım çay kaşığı kadar tuz dökerek çırpalım 
çırparken iki yemek kaşığı yörsan labne peyniri ilave edelim 
labne peyniri çorbanın krema kıvamına gelmesine yardım eder
köfteler pişmeye yakın 
ılık et suyunu biraz ılık suda ilave ederek sosa karıştırıp 
köftelerin haşlandığı tencereye ilave edelim
köfteleri haşladığımız suda ve sosta ki tuz çorbanın kesilmesine engel olur 
yapım aşamasında tencerenin kapağının kapatılmaması en önemli püf noktasıdır
sosu da ilave edilen köftelerimize nohut ve haşlanmış eti de ilave edelim 
kalan et suyu ile boza kıvamında ayarlayalım
koyu kıvamda ise kaynar su ile biraz açabiliriz
ateşten aldığımız özleşen yemeğin üzerine 
iki kaşık yörsan tereyağını köpük alana kadar kızdırıp altını kapatalım 
biraz bekleyen tereyağının üzerine  
bir yemek kaşığı nane ilave edelim 
bu şekilde hazırladığımız nanemiz yeşil rengini koruyarak nefis bir sos olacaktır
bu güzel yemeği antep’in güzel insanlarına 
ve dostlarıma ithaf ediyorum

hep sevgi ile ...

1 yorum:

  1. Sunum sözcükleriyle bir yemek bu kadar güzel anlatılır.
    Adana için ben de sizin gibi düşünüyorum. Hayatımda kesinlikle kocaman bir yeri olacak.
    Çok detaylı bir anlatımla bu zor yemeği kolaylaştırmışsınız. Bir cesaret gene yapayım dedirtti bana:))
    Harika görünüyor, ellerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil