bir gaziantep lezzeti
YUVALAMA
nerede yaşıyorsanız orada kök salarsınız derler
kök salmasam da kalbimde hep iz bırakan şehirler oldu
küçücük yaşadığım zaman dilimlerin de özellikle güneydoğu fazlasıyla yer etti
mutfağımda yemekleri ile
kalbimde dostluklarıyla
ve ben dolabımda her daim kullandığım yörsan’ın muhteşem lezzetleri ile
o toprakların güzel insanları sevdiklerine
düğünlerin de
bayramların da yaptıkları yuvalama çorbasını yaptım
çorba dense de ona
Antep'te yemek olarak gelir sofralara
bu yemeğin yapımı zahmetli olsa da
anadolu'nun o muhteşem adeti imece usulü ile zevkli hale gelir
öncelikle pirincin hazırlanma aşaması önceden yapılıyor
pirinç ılık su ile ıslatılıp bir gece bekletiliyor
sonra kurutularak un kıvamına yakın hale gelene kadar
demir dibeklerde dövülüyor
dibek anadolu kültüründe havanın diğer adı
ama şimdi robotlar yada antep pazarlarında hazır halde bulabiliyoruz
ama ille de dibek diyorum bence dibekte hazırlanan unun yemeğe daha fazla lezzet verdiğini düşünüyorum
malzemeler
köfte için :
1 su bardağı pirinç unu
250 gr kıyma
yarım çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tuz
yarım tatlı kaşığı irmik
1 ceviz büyüklüğünde rende soğan
sos için :
4 bardak yörsan yoğurt
2 kaşık yörsan labne
1 yumurta
yarım çay kaşığı tuz
ayrıca
1 su bardağı haşlanmış nohut
tereyağı sosu için :
2 yemek kaşığı yörsan tereyağ
1 yemek kaşığı nane
kuş başı et için :
4 bardak su
1 adet kuru soğan
1diş sarımsak
öncelikle yarım kilo etimizi bir diş sarımsak
ve bir ceviz büyüklüğünde soğan ile haşlayalım
eti ve süzerek ayırdığımız suyunu bir kenara ayıralım
pirinç unu rende soğan karabiber tuz irmik ve kıyma iyice yoğrulup
her biri nohut büyüklüğü kadar köfteler hazırlanır
köfteler hazırlanırken arada sıvı yağlı sudan yardım alınabilir
köftelerin sosa da ayrı bir tat vermesi
ve dağılmaması için yarım yemek kaşığı unu tepsiye döküyoruz
ve tepsiye dizeriz
dört su bardak suyun içine bir yemek kaşığı sıvı yağ ve bir çimdik tuz ile ederek kaynamaya bırakalım
kaynayan suyun içine köfteleri ilave edelim
öbür tarafta süzme yoğurdu
1 yumurta
1 yemek kaşığı un ve yarım çay kaşığı kadar tuz dökerek çırpalım
çırparken iki yemek kaşığı yörsan labne peyniri ilave edelim
labne peyniri çorbanın krema kıvamına gelmesine yardım eder
köfteler pişmeye yakın
ılık et suyunu biraz ılık suda ilave ederek sosa karıştırıp
köftelerin haşlandığı tencereye ilave edelim
köfteleri haşladığımız suda ve sosta ki tuz çorbanın kesilmesine engel olur
yapım aşamasında tencerenin kapağının kapatılmaması en önemli püf noktasıdır
sosu da ilave edilen köftelerimize nohut ve haşlanmış eti de ilave edelim
kalan et suyu ile boza kıvamında ayarlayalım
koyu kıvamda ise kaynar su ile biraz açabiliriz
ateşten aldığımız özleşen yemeğin üzerine
iki kaşık yörsan tereyağını köpük alana kadar kızdırıp altını kapatalım
biraz bekleyen tereyağının üzerine
bir yemek kaşığı nane ilave edelim
bu şekilde hazırladığımız nanemiz yeşil rengini koruyarak nefis bir sos olacaktır
bu güzel yemeği antep’in güzel insanlarına
ve dostlarıma ithaf ediyorum
hep sevgi ile ...
Sunum sözcükleriyle bir yemek bu kadar güzel anlatılır.
YanıtlaSilAdana için ben de sizin gibi düşünüyorum. Hayatımda kesinlikle kocaman bir yeri olacak.
Çok detaylı bir anlatımla bu zor yemeği kolaylaştırmışsınız. Bir cesaret gene yapayım dedirtti bana:))
Harika görünüyor, ellerinize sağlık.
Sevgiler.