18 Nisan 2014 Cuma

VELİBAH

             
                             
                                                               VELİBAH







çerkez kültüründe kafkasya mutfağında önemli yer tutan velibah 
mutlu günlerde düğün doğum kutlama gibiçift sayılı
cenaze gibi üzüntü verici toplanmalarda ise tek sayılı miktarlarda hazırlanıyor
önemli günlerin özel lezzeti
anneanne hatırası olarak kaldı benim mutfağımda 

emeği çok görünsede aslında zevkle ve kolay yapılabilen velibah
özellikle açık havada sacda mis gibi odun kokusu ile birleşen tereyağ kokusu ayrı bir lezzet
bir de yanında yakılan semaver çayı ile şölene dönüşür masa 
dostların da katık olduğu 

hayatta en büyük zenginlik bölüşme paylaşma derdi  rahmetli anneannem
bölüştükçe 
paylaştıkça çoğalır derdi
ekmeği
sevgiyi
kalbi
böüşmeyi sevdim hep
paylaşmayı
coğalarak zenginleşeyim diye kalbim de

velibahı
kafkasyadan gelen özel teflona benzeyen tabe dediği bir sac da pişirir 
pişirip bölüştükçe çoğalırdı 
bir de tazecik patates varsa daha da muhteşem olurdu


hamuru için 

5 bardak un
bir paket ınsant maya
( yaş yada kuru mayada kullanılabilir )
bir çay kaşığı tuz 
( bu miktar arzuya göre konulabilir )
alabildiği kadar ılık su ile 
kulak memesi kıvamında yoğurulup üzeri nemli bezle örtülüp dinlenmeye bırakılır


içi için 

5 adet patates
3 adet kuru soğan
yarım çay kaşığı tuz 
( bu miktar arzuya göre konulabilir )
birer tutam karabiber ve yenibahar
yarım çay bardağı zeytin yağı

üzerine sürmek için tereyağ

patatesleri haşlayarak fazla katı püre haline getirip
bir kaseye alalaım
tavada zeytinyağında minik küpler halinde doğradığımız kuru soğanları pembeleşene kadar kavurup
kasedeki patatese ilave edelim
karabiber yeni bahar ve tuzu da katarak harman yapalım 

dinlenen hamurumuzu 
bezelere ayıralım
merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açtığımız hamurun içine patatesl içten iki tepeleme kaşık koyarak 
hamurun bütün uç kısımlarını birleştirelim 
tekrar beze haline getirerek merdane ile yumuşak bir şekilde açalım 

önceden kızdırdığımız teflon tavada önlü arkalı pempeleşene kadarpişirelim

pişen velibahları tereyağ ile yağlayarak üst üste dizip servis yapalım


hep sevgi ile ...


1 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. 2. dedem çerkezdi Fakat içlerinde yaşamadığımdan sanırım bu tarifi duymadım. Afiyetler olsun.. Bende patatesli bazlama olarak bu şekilde yapmıştım. İsmi çok güzelmiş aslında. :)

    YanıtlaSil