9 Nisan 2013 Salı

BAKLALI DOLMA


                                                                                                 
vuslatı tadamayan

adı büyük aşk ile anılan

benim memleketim  Amasya


ve o şehre dair baklalı dolma

bahçeli evlerin önündeki asmalardan yada üzüm bağlarından toplanan minik yapraklarla hazırlanan 


anneanne

anne

teyze  eli ile

bayramların

özel günlerin

baş yemeği

başlı başına muhteşem bir lezzet



özellikle düğünlerde

içindeki baklaların bereket getirdiği düşüncesi ile

gelin ve damat için hazırlanan yemeğimiz

çocukluğumda hep güzel anların

anıların lezzetidir






yarım kilo asma yaprağı ( özellikle etli dolma için kullanılan yapraklardan  … )

3 su bardağı bakla

( kuru yada kabukları alınmış taze bakla )

2 su bardağı yarma

1su bardağı bulgur köftelik bulgur

1 su bardağı sızma zeytinyağı  ve ayçiçeği yağı karışık 

4 tane orta boy kuru soğan

yarım demet Maydanoz

 yarım demet Dereotu

yarım demet Taze nane

1.5 yemek kaşığı domates salçası

2 adet küp şeker

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı pul biber

tuz




sos için 


1 adet kuru soğan

1 adet küp şeker

bir yemek kaşığı tere yağ  +  yarım çay bardağı sızma zeytin yağı

bir buçuk yemek kaşığı biber salçası




kişi başı kaburga yada kemikli et ( yağlı olursa daha lezzetli olur )




bir gece önceden baklalarımızı ıslatıyoruz

iki bardak baklamızı üç bardak soğuk su ve bir yemek kaşığı tuzla ıslatalım

ertesi gün sudan süzdüğümüz baklaları

üç bardak sıcak su ile yenilecek kıvama gelecek kadar haşlayalım




yapraklarımızı tuzlu salamurasından arındırmak için bol suyla yıkayalım

sonra kaynar suda bir taşım haşlayıp süzelim

bu şekilde hazırlanan yaprakta o bol tuzlu salamura tadı kalmıyor sarmalar daha lezzetli oluyor

yapraklarımız süzülürken




bir bardak yağımızda minik küp şeklinde doğradığımız soğanlarımızı pembeleşene kadar kavuralım

kavururken iki adet küp şeker edelim bu soğanların acı tadını alırken karamalize ederek daha lezzetli hale getiriyor 


bir buçuk yemek kaşığı salçamızı da ilave ederken yarma ve bulguru da koyup özleşene kadar karıştırıp  süzülmüş baklaları da ilave ederek  ocağın altını kapatalım  

aslında baklalı dolma içi  her zaman çiğden hazırlanır ama kavurma işlemi için daha lezzetli olmasından dolayı genelde kavurarak yapıyorum



hazırladığımız içe kıyılmış maydanoz dereotu nane

istediğimiz miktarda tuzunu katarak

ve baharatlarımızı  ( karabiber pul biber nane ) ilave edelim

20 dakika demlenmeye bırakalım




sarma yapacağımız tencere yada güveçte kemikli etlerimizi kendi yağında kavuralım

iki bardak sıcak su ilave ederek suyunu çekene kadar pişirelim 





suyunu çeken kemikli etlerin üzerine

hazırladığımız içten hazırladığımız özellikle küçük ve kare şeklinde sarmalarımızı dizelim







sarmaların üzerine bir tabak yada dolma taşı koyup

sarmalarımızın üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edip kaynamaya bırakalım

kaynamaya başlayınca olabildiğince kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim




suyunu çeken sarmaların üzerine


bir adet  kuru soğanı minik küp şeklinde doğrayarak

bir yemek kaşığı tereyağı ve yarım çay bardağı sızma zeytinyağında

bir adet küp şeker  

bir buçuk yemek kaşığı biber salçası ilave ederek kavuralım

bu sosu sarmalarımızın üzerine dökerek  

20 dakika kadar demlenmeye bırakalım



istenildiğinde içine kıymada ilave edilen sarmamızı

yörede  halk arasında kıyma katılmadan orijinal lezzeti ile bu şekilde hazırlanıyor

yaprak sarması olduğu halde baklalı dolma adı ile anılıyor


bu muhteşem lezzet yeşil ırmağın etrafında Amasya evlerinde

Amasya mutfağının yemek listesinde ilk sıralarda yer alarak

şehri her mevsim ziyaret eden yerli yabancı turistlerin damak tadına sunulmaktadır  

hep sevg i ile ...

2 yorum:

  1. ellerine sağlık ablacım çok güzel olmuş,banada beklerim sevgiler
    http://meltemakgul.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim canım

    sevgi ile ...

    YanıtlaSil