vuslatı tadamayan
adı büyük aşk ile anılan
benim memleketim Amasya
ve o şehre dair baklalı dolma
bahçeli evlerin önündeki asmalardan yada üzüm bağlarından
toplanan minik yapraklarla hazırlanan
anneanne
anne
teyze eli ile
bayramların
özel günlerin
baş yemeği
başlı başına muhteşem bir lezzet
özellikle düğünlerde
içindeki baklaların bereket getirdiği düşüncesi ile
gelin ve damat için hazırlanan yemeğimiz
çocukluğumda hep güzel anların
anıların lezzetidir
yarım kilo asma yaprağı ( özellikle etli dolma için
kullanılan yapraklardan … )
3 su bardağı bakla
( kuru yada kabukları alınmış taze bakla )
2 su bardağı yarma
1su bardağı bulgur köftelik bulgur
1 su bardağı sızma zeytinyağı ve ayçiçeği yağı karışık
4 tane orta boy kuru soğan
yarım demet Maydanoz
yarım demet Dereotu
yarım demet Taze nane
1.5 yemek kaşığı domates salçası
2 adet küp şeker
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pul biber
tuz
sos için
1 adet kuru soğan
1 adet küp şeker
bir yemek kaşığı tere yağ
+ yarım çay bardağı sızma zeytin
yağı
bir buçuk yemek kaşığı biber salçası
kişi başı kaburga yada kemikli et ( yağlı olursa daha
lezzetli olur )
bir gece önceden baklalarımızı ıslatıyoruz
iki bardak baklamızı üç bardak soğuk su ve bir yemek kaşığı
tuzla ıslatalım
ertesi gün sudan süzdüğümüz baklaları
üç bardak sıcak su
ile yenilecek kıvama gelecek kadar haşlayalım
yapraklarımızı tuzlu salamurasından arındırmak için bol
suyla yıkayalım
sonra kaynar suda bir taşım haşlayıp süzelim
bu şekilde hazırlanan yaprakta o bol tuzlu salamura tadı
kalmıyor sarmalar daha lezzetli oluyor
yapraklarımız süzülürken
bir bardak yağımızda minik küp şeklinde doğradığımız
soğanlarımızı pembeleşene kadar kavuralım
kavururken iki adet küp şeker edelim bu soğanların acı
tadını alırken karamalize ederek daha lezzetli hale getiriyor
bir buçuk yemek kaşığı salçamızı da ilave ederken yarma ve bulguru
da koyup özleşene kadar karıştırıp süzülmüş baklaları da ilave ederek ocağın altını kapatalım
aslında baklalı dolma içi her zaman çiğden hazırlanır ama kavurma işlemi
için daha lezzetli olmasından dolayı genelde kavurarak yapıyorum
hazırladığımız içe kıyılmış maydanoz dereotu nane
istediğimiz miktarda tuzunu katarak
ve baharatlarımızı (
karabiber pul biber nane ) ilave edelim
20 dakika demlenmeye bırakalım
sarma yapacağımız tencere yada güveçte kemikli etlerimizi
kendi yağında kavuralım
suyunu çeken kemikli etlerin üzerine
hazırladığımız içten hazırladığımız özellikle küçük ve kare
şeklinde sarmalarımızı dizelim
sarmaların üzerine bir tabak yada dolma taşı koyup
sarmalarımızın üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edip
kaynamaya bırakalım
kaynamaya başlayınca olabildiğince kısık ateşte suyunu
çekene kadar pişirelim
suyunu çeken sarmaların üzerine
bir adet kuru soğanı
minik küp şeklinde doğrayarak
bir yemek kaşığı tereyağı ve yarım çay bardağı sızma
zeytinyağında
bir adet küp şeker
bir buçuk yemek kaşığı biber salçası ilave ederek kavuralım
bu sosu sarmalarımızın üzerine dökerek
20 dakika kadar demlenmeye bırakalım
istenildiğinde içine kıymada ilave edilen sarmamızı
yörede halk arasında
kıyma katılmadan orijinal lezzeti ile bu şekilde hazırlanıyor
yaprak sarması olduğu halde baklalı dolma adı ile anılıyor
bu muhteşem lezzet yeşil ırmağın etrafında Amasya evlerinde
Amasya mutfağının yemek listesinde ilk sıralarda yer alarak
şehri her mevsim ziyaret eden yerli yabancı turistlerin
damak tadına sunulmaktadır
hep sevg i ile ...
hep sevg i ile ...
ellerine sağlık ablacım çok güzel olmuş,banada beklerim sevgiler
YanıtlaSilhttp://meltemakgul.blogspot.com/
teşekkür ederim canım
YanıtlaSilsevgi ile ...